gala_excelentei.pngplati_online.pnginregistrare_cnasr.pngsucursale_teritoriale.pngreteaua_excelenta.pnglocuri_munca.png

Comunicat de presa - 14 iulie 2015


ASISTENȚII SOCIALI TRAG UN NOU SEMNAL DE ALARMĂ
ESTE INDECENT SI INUMAN SALARIUL UNUI ASISTENT SOCIAL DE NICI 800 DE RON PENTRU A AVEA GRIJĂ DE COPIII MALTRATAȚI SAU DE PERSOANELE CU DIZABILITATI


București, 14 iulie 2015 -- Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) a organizat marți, 14 iulie, a doua dezbatere publică din seria întâlnirilor ce au ca scop revigorarea profesiei (meseriei) de asistent social. La întâlnirea găzduită de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București au participat reprezentanți din țară ai sindicatelor membre în Federația Publisind.

Dacă la întâlnirea din 1 iulie de la Institutul Cultural Român s-au atins subiecte generale privind statutul actual al asistentului social și, cu ajutorul politicienilor și al societății civile s-a fixat un calendar de discuții pe parcursul întregului an, la dezbaterea din 14 iulie tema principală a fost nivelul de salarizare din acest domeniu. ”Este o situație fără precedent, în care asistentii sociali trebuie să lucreze aproape intreaga viata pe salarii de 800 de RON. Imaginați-vă că un om imobilizat la pat sau un copil abuzat nu ține cont că e week-end sau perioadă de concedii, iar tu, ca asistent social trebuie să fii mereu la datorie, omul acela se bazează pe tine și uneori chiar viața lui depinde de tine, ca asistent social!” a spus Doru Buzducea, președintele CNASR.

Mai ales in mediul rural unde este o nevoie acută de asistenți sociali, după cum vedeți zilnic și la știri, cine credeți că ar veni să lucreze pe un astfel de salariu și fără un statut legislativ clar care să îl protejeze? Ca să nu mai vorbim de numeroasele situații în care posturile sunt ocupate de câte o rudă de-a vreunui primar, fără nicio pregătire în domeniu. Este nevoie urgentă că aceste lucruri să se schimbe. Și beneficiarii, fie că sunt copii, femei abuzate, minorități etnice sau persoane cu dizabilitati să primească sprijinul și ajutorul care este de altfel prevăzut prin lege, dar care nu ajunge la beneficiari din cauza lipsei de organizare. Asta încercăm noi să facem, din interiorul sistemului” a adaugat Cristian Rosu, secretarul executiv al CNASR.

Pe de altă parte, reprezentanții Federației Sindicale din Administrația Publică PUBLISIND, din care fac parte numeroși asistenți sociali, au arătat cum eforturile lor sunt îndreptate în aceeași direcție, salutând inițiativa CNASR de a conjuga acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea statutului asistentului social și a nivelului de salarizare din domeniu.

Această a doua dezbatere va fi urmată începând cu luna septembrie de alte cel puțin trei, axate pe tematici ca nivelul demotivant al salarizării în raport cu volumul de muncă din acest domeniu, încărcătura foarte mare de cazuri sociale per asistent social, posibilități de îmbunătățire a condițiilor de muncă precum și slaba valorizare a profesiei.

”Resursele financiare necesare există deja, cadrul legislativ există de asemenea în mare măsură. Tot ce trebuie să facem este să conștientizăm că lucrurile se pot schimba în bine dacă se vrea acest lucru la nivelul decidentilor. Toate studiile și rapoartele internaționale arată clar că am ajuns într-un punct mai critic decât oricând, atât din punctul de vedere al numărului celor care au nevoie de asistență socială, cât și din al celor care fac o meserie din a-i ajuta pe cei în nevoie! Trebuie doar să fim lăsați să ne apucăm de treabă, așa cum am sintetizat la dezbaterea publică din 1 iulie” a spus Doru Buzducea în încheierea întâlnirii asistenților sociali.

CNASR a lansat pe 1 iulie la Institutul Cultural Roman documentul in 7 puncte intitulat Manifestul Asistentul Social
 

  1. Garantarea accesului la servicii de calitate pentru toți cetățenii României
  2. Stabilirea standardelor de calitate și de cost pentru serviciile sociale pornind de la nevoile beneficiarilor
  3. Acordarea beneficiilor de asistență socială (prestații) numai în completarea pachetului de servicii sociale
  4. Definirea rolului central al asistentului social ca profesionist în cadrul sistemului de asistență socială
  5. Asigurarea și respectarea condițiilor necesare exercitării profesiei de asistent social conform deontologiei profesionale
  6. Asigurarea unui cadru legal stabil și coerent pentru întreg sistemul de asistență socială
  7. Implicarea și consultarea asistenților sociali în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel central cât și local

 

comisii_cooperative.pngcorpul_de_control.pngcomitetul_sectorial_sanatate_asistenta_sociala.pngfinanciar.png

registru_actualizat.png

Contact

Program de relatii cu publicul:
luni-joi
orele 10.30-14.30

Bucuresti, Str. Biserica Amzei, nr.29, et.3, sector 1, cod postal 010393

cnasr_qr.pngtel1: 0748 124 585
tel2: 021 317 51 25
fax1: 031 817 20 47
fax2: 021 317 24 30

e-mail: cnasr@cnasr.ro

Cont IBAN:
RO38 RZBR 0000 0600 1203 7312 

Banca: Raiffeisen Bank,
Agentia Piata Romana Bucuresti

Cont IBAN:
RO56 RNCB 0075 0352 4057 0001

Banca: BCR
Unitatea BCR Unirea

Cod fiscal: 17400940