Bld. General Gheorghe Magheru, nr. 31, et. 6, sector 1, Bucuresti, cod postal 010325 Tel: 0748.124.585, 021.317.51.25

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE ORGANIZAȚIILE SINDICALE PENTRU SUSȚINEREA ASISTENȚILOR SOCIALI DIN SECTORUL PUBLIC

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE ORGANIZAȚIILE SINDICALE PENTRU SUSȚINEREA ASISTENȚILOR SOCIALI DIN SECTORUL PUBLIC

La solicitarea asistenților sociali salarizați în acest moment conform reglementărilor în vigoare din sectorul public, Colegiul Național al Asistenților Sociali - CNASR face apel la organizațiile sindicale care au membri asistenți sociali, să promoveze interesele economice și sociale ale asistenților sociali și să apere drepturile salariale ale acestora, în conformitate cu statutul și pregătirea profesională.

CNASR face apel la toți factorii implicați, ca pe calea dialogului, să se găsească soluții pentru aplicarea unei legislații unitare în ceea ce privește încadrarea și salarizarea asistenților sociali.

Colegiul Național al Asistenților Sociali militează pentru redarea demnității profesiei de asistent social și susține luarea celor mai bune decizii astfel încât să nu se genereze discriminări între diferite categorii profesionale care își desfășoară activitatea în sectorul public.

În acest sens, atragem atenția că pentru cei peste 7000 de asistenți sociali, angajați în sistemul public la acest moment, există diferențe atât în ceea ce privește salariul de încadrare cât și sporurile aferente din cauza grilelor diferențiate de salarizare, deși prestează aceeași muncă și au același nivel de expertiză profesională.

Asistenții sociali își desfășoară activitatea în sistemul de educație, sistemul sanitar, la nivelul autorităților publice locale (județene și orașe/comune) iar din acest motiv apar aceste discrepanțe în ceea ce privește salarizarea. Vă invităm pe această cale, să luați atitudine față de această situație iar în speranța rezolvării acestor probleme, vă suntem alături cu informații venite de la asistenții sociali din sectorul public referitoare la aplicarea grilei de salarizare.

Ca organizație profesională, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România reprezintă, apără și promovează drepturile și interesele membrilor la nivel local, național și internațional, apăra onoarea, libertatea și independența profesională a asistentului social în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către asistenții sociali a obligațiilor care le revin față de beneficiari, instituții și societate, în concordanță cu normele deontologice ale profesiei.

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali în calitate de autoritatea română competentă pentru reglementarea profesiei de asistent social a realizat demersuri în luna octombrie a anului 2023 către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Guvernul României, cu privire la gradul adecvat de ierarhizare în funcţie de gradul de complexitate a muncii, a studiilor necesare și a atribuțiilor posturilor asistenților sociali precum și la necesitatea exceptării blocării posturilor din domeniul social, conform Codului Fiscal.

Diana CRISTEA Președinte

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE ORGANIZAȚIILE SINDICALE PENTRU SUSȚINEREA ASISTENȚILOR SOCIALI DIN SECTORUL PUBLIC